ELIA

En skulptur i Herning af Ingvar CronhammarElia på heden

- Det er både ærefrygtindgydende og tankevækkende at stå her. For hvad er dog meningen med al denne storslåethed? Sådan spurgte Folketingets formand, Ivar Hansen, i en tale ved indvielsen af kæmpeskulpturen Elia i september 2001.
Han spekulerede på, om Elia er en kommentar til nutiden. Eller skuer den uudgrundeligt ind i vores fremtid? Ivar Hansen gav selv svaret: - Elia er nøjagtig det, vi gør den til. Kunsten møder det enkelte menneske i dets forskellighed.

Nu står Elia i al sin imponerende vælde på en tidligere kornmark i Birk og rager op, både af størrelse og af kunstnerisk format. Vi har på denne side kunnet følge Elia siden første spadestik i maj 2000 ved at klikke os ind på et kamera. Vi har kunnet følge skulpturen blive til i sol og regn, i stille vejr og i blæst. Nu er skulpturen en realitet, er allerede stærkt besøgt, beundret og bekravlet - og vores kamera er sendt på andre opgaver. Vil man kigge på Elia, må man selv ta' turen til Herning.

Kunstneren Ingvar Cronhammar er manden bag Elia. Hvem han er - og hvad Elia er - kan den interesserede få et indblik i her på disse sider.

Herning Folkeblads
tidligere ansv. chefredaktør (1982-2002)
Gorm Albrechtsen
(1941-2015)